Ritme

Elk mens heeft een natuurlijk ritme. En als iemand je daarover iets kan leren zijn het wel kinderen. Kinderen houden van hun natuurlijke ritme, en als ze dat niet kunnen aanhouden dan gooien ze met alle liefde hun bibs in de krib. Iemand heeft ooit bedacht dat iets maar een bepaalde tijd mag duren. Wij zijn als mens geconditioneerd door allerlei regels en algemeenheden. Als ik iets geleerd heb de laatste jaren dan is dat mijn natuurlijke ritme. Ik kreeg steeds meer kinderen op mijn pad waar ik op af mocht stemmen, die veel tijd nodig hadden om bv indrukken en prikkels een plek te geven. Ook hadden veel kinderen de behoefte om alles goed te doorvoelen en te doorleven. Ze vroegen hun ouders om meer tijd, minder activiteiten en om hun behoeftes wat betreft rust veel meer te respecteren.

Ik heb mijn leven lang ook altijd een enorme behoefte gevoeld om alles in mijn eigen ritme of tempi te doen. Als kind en tot ver in mijn twintiger jaren had ik last van een spastische darm. Sinds ik mijn eigen ritme respecteer heb ik daar bijna nooit geen last meer van. Veel kinderen krijgen lichamelijke klachten als ze in bepaalde situaties niet genoeg tijd krijgen om dingen op hun eigen tempo te doen. Veel volwassenen zoals de ouders hebben dat eigenlijk ook. Maar ze volgen hun eigen tempo en ritme niet omdat ze de buitenwereld hun tempo en ritme laten bepalen. Ze moeten dit en moeten dat en aan alles is een algemeen geaccepteerd etiket geplakt. Alles erbuiten wordt als afwijkend gedrag gezien en daar kun je op worden beoordeeld door je familie, vrienden en de andere mensen in de buitenwereld. Kinderen begrijpen dat nog niet. Kinderen zijn puur en doen nog erg graag wat hun innerlijk aangeeft. Hierdoor ontstaan veel conflicten met kinderen en hun ouders.

Als gevoelig persoon luister ik nu naar mijn eigen ritme. Veel rust en weinig activiteiten achter elkaar. Niet te lange afspraken en veel tijd met mezelf doorbrengen. Vroeg naar bed en even de tijd hebben om op gang te komen. Ook al word ik vroeg wakker dan maak ik het liefste tijd om nog even mijn rituelen te doen zoals een korte meditatie, contact maken met spirit, hulp vragen en vragen stellen, evt voelen waar healing nodig is, een kopje thee. Ik probeer me zo min mogelijk te laten beïnvloeden door mijn buitenwereld. Je eigen ritme respecteren heeft ook te maken met zelfliefde. Goed voor jezelf zorgen en aan de rem trekken waar nodig. Dan voorkom je een burn-out.

Een burn-out is ook vaak een teken dat je lange tijd niet hebt geluisterd naar je natuurlijke tempo en ritme. Je hele systeem slaat dan als het ware op tilt. Prikkels worden niet meer goed gereguleerd, alles komt keihard binnen. Tijd om echt eens even goed naar jezelf te gaan luisteren en te onderzoeken waar je behoefte aan hebt. Vanuit rust en ruimte kan het herstel beginnen. Het lastigste stuk is natuurlijk je eigen ritme en tempo te accepteren. Ik vond mezelf een buitenstaander, enorme muts, zacht ei etc. Gewoon omdat ik heel erg snel moe ben van mijn omgeving. Mijn focus hou ik maar voor zo lang. Nu weet ik dat ik dan even klaar ben met waar ik mee bezig ben. Soms sluit in mij een dagje op om weer op te laden, zodat ik er de volgende dag weer op mijn eigen tempo en binnen mijn eigen ritme tegen aan kan ;-)

Sandra Laureys


Welkom op mijn blog, ik hoop je hier te inspireren en inzicht te geven.

Liefs,

💛

Sandra Laureys